Abonnemang Mini

I abonnemanget ingår ett sorteringskärl. Kärlet är uppdelat i två fack som är försedda med dekaler som visar var du ska lägga vad, så att det blir lätt att göra rätt.

 

Obs! Från och med den 1 januari 2024 kan du inte välja abonnemang Mini.

 

Du som redan har abonnemangsalternativet Mini fortsätter att sortera som tidigare.


Sorteringskärlet i abonnemang Mini. Foto: Mostphotos

Sorteringskärlet töms varannan vecka

Här lägger du:

  • Matavfall
  • Restavfall


Matavfallet lägger du i en papperspåse och restavfallet i en plastpåse. Se till att försluta påsarna ordentligt så att inget läcker ut.


Ett av våra återvinningsfordon inuti. Foto: WBAB

Lägg rätt påse i rätt fack

Var noga och sortera rätt i ditt nya kärl. Fordonen som tömmer kärlen har också olika fack i bilen, så att allt hamnar på rätt plats direkt vid tömningen.

 

Sortering och förvaring inomhus

Ordna bra sortering hemma så blir det enklare att sortera i sorteringskärlet och på återvinningsstationen. Det gäller att försöka hitta smarta lösningar som fungerar i begränsade utrymmen.


Tre behållare för sortering under diskbänken, en för matavfall, en för förpackningsmaterial och en för restavfall. Foto: Wizworks Studios

Det är bra om du har plats för tre behållare under diskbänken, en för matavfall, en för restavfall och en för förpackningar.

Det går bra att lägga alla förpackningar i samma behållare under diskbänken. Ta sedan med hela behållaren och sortera förpackningarna vid närmaste återvinningsstation.


Annars har du kanske utrymme i städskrubben eller ett förråd? Där kan du till exempel ha en hink för alla förpackningar av papper, plast, glas och metall. Har du mer plats så kan du istället använda backar, behållare eller kassar för ditt förpackningsmaterial. Tidningar och returpapper kan du samla i en papperskasse. Gå ofta till återvinningsstationen med dina förpackningar samt tidningar och returpapper så sparar du plats hemma.


Ett sorteringskärl som använd i abonnemang Mini. Foto: Wizworks Studios

Sorteringskärlets storlek och mått

240 liter

Bredd: 58 cm

Djup: 72 cm

Höjd: 107 cm

HUSHÅLLSAVFALL


Matavfall är det som blir över när du har lagat mat eller har ätit, t.ex. skal från frukt och grönsaker, rester av kött, fisk, skaldjur, bröd, pasta och ris. Kaffesump, kaffefilter, tesump och tepåsar sorteras också som matavfall.  

 

Matavfall. Foto: Wizworks



Restavfall är till exempel blöjor, bindor, tandborstar, kuvert dammsugarpåsar, disktrasor och tops. Alltså det som är kvar när du har sorterat ut matavfall, olika förpackningar, tidningar, returpapper och farligt avfall. 

 

Restavfall, det vill säga brännbart avfall som inte är förpackningar eller tidningar och returpapper. Foto: Wizworks

VAD ÄR EN FÖRPACKNING?


Som förpackning räknas det material som omsluter och skyddar en vara. Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorterar du den efter det material som den består mest av.


SPARA PLATS

Ihopvikt mjölkpaket. Foto: Mostphotos
  • Platta till och vik ihop förpackningarna.
  • Lägg mindre förpackningar i större.


ANNAT AVFALL


Ditt avfall kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Det är därför viktigt att allt avfall hamnar på rätt plats så att vi kan ta hand om det på ett säkert och miljöriktigt sätt.


Farligt avfall

Grovavfall

Läkemedel

Använbara saker