Återbruk

Återbruk är när en sak används igen, till exempel när du lämnar saker till second hand eller en välgörenhetsorganisation, säljer något på loppis eller en säljsida på internet, ger bort kläder till en vän eller när du lagar något som du annars skulle ha slängt.


Två gamla stolar som kan användas igen. Foto: Mostphotos

Lämna in dina möbler, leksaker, husgeråd och annat användbart till återbruk på en lokal second handbutik, Björnhyttans återvinningscentral eller Nytäppans återvinningscentral, så kan dina saker komma till nytta igen och återanvändas av någon annan samtidigt som du sparar på jordens resurser. 


Du kan också kanske hitta ett nytt användningsområde för dina gamla prylar och på så sätt få nytta av dem igen.


Gamla koppar. Foto: Mostphotos

Tänk nytt – köp begagnat

Att shoppa har blivit en del av vår livsstil. Men shoppingen har ett pris, klimatpåverkan. Allt nytt som produceras tär på jordens resurser. Det finns ett sätt att shoppa med gott samvete och det är att handla något som redan är använt. Så tänk nytt, köp något begagnat!

 

Textilier. Foto: Mostphotos

Textilier

Släng inte dina gamla kläder och textilier. Någon annan kan ta över de kläder du inte behöver och på så sättt förlängs livet för plaggen. Att återanvända textilier innebär en stor vinst för miljön, sparar på jordens resurser som vatten och energi och minskar även kemikalieanvändningen.


Kläder och textilier i gott skick kan du skänka till olika välgörenhetsorganisationer eller lämna till en lokal second handbutik. Vissa klädkedjor har också insamling av kläder i sina butiker.

Klädinsamling på återvinningsstationerna

På de flesta av återvinningsstationerna och på våra återvinningscentraler finns biståndsorganisationen Human Bridge behållare. Här kan du lämna begagnade kläder, skor och hushållstextilier.


På Human Bridge webbplats kan du läsa om vad som händer med de insamlade textilierna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Det här kan du lämna till Human Bridge

Både hela och trasiga begagnade kläder, underkläder, sängkläder, handdukar och andra hushållstextilier. Du kan också lämna skor (hela och om möjligt i par och hopknutna) hattar, filtar, handväskor, bälten och accessoarer.


Human Bridge tar inte emot

Mattor, madrasser, blöta eller starkt nedsmutsade textilier, trasiga skor, små tygrester, trasiga paraplyn, trasiga regnkläder (består av plastmaterial) eller trasiga skinnkläder (organisk hud), resväskor, korgar, kuddar, täcken och förpackningsmaterial.


VÄXEL

0240-309 00

 


KUNDSERVICE

0240-309 90

ÅTERBRUK PÅ BJÖRNHYTTANS ÅTERVINNINGSCENTRAL

ÅTERBRUK PÅ NYTÄPPANS ÅTERVINNINGSCENTRAL


Det är Återbruket Smedjebacken i Väderbackens Allservice regi som driver Nytäppans återbruk.


Information och öppettider finns på Återbruket Smedjebackens facebooksida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.