Avfallshämtning

Insamlingspersonal tömmer sorteringskärl. Foto: Wizworks Studios.


Som fastighetsägare är det ditt ansvar att se till så att vi kan hämta ditt avfall. Du väljer själv var du placerar dina kärl eller ditt kärl mellan tömningsdagarna, men inför tömning ber vi dig tänka på några saker för att avfallshämtningen ska fungera bra.

 

På hämtningsdagen gäller följande

  • Ställ fram kärlet eller kärlen som ska tömmas senast klockan 6 på morgonen.
  • Placera kärlet eller kärlen vid tomtgränsen eller i anslutning
    till hämtningsvägen med handtaget eller handtagen utåt vägen.
  • Kärlet eller kärlen ska stå på en hårdgjord yta.
  • Lägg inte mer avfall i kärlet än att locket går att stänga.
  • Se till att vägen till ditt kärl inte är blockerat av några hinder.
  • Har kärlets lock ett låsvred, se i så fall till att det är låst.

 

Underlätta för avfallshämtarna

På vintern kan du hjälpa oss genom att ta bort snövallar, skotta och sanda vid dina kärl eller ditt kärl. Tänk också på att dra in dina kärl innanför tomtgränsen när du inte har avfallshämtning. Då blir det enklare för de som jobbar med snöröjning och sandupptagning. På sommaren ber vi dig ta bort högt gräs och annan växtlighet runt kärlen eller kärlet.

 

Avfallshämtning vintertid

På vintern är det är viktigt att vägen inte bara är plogad utan också sandad eller saltad för att våra tunga insamlingsfordon ska få fäste och kunna ta sig fram.

 

Läs mer om avfallshämtning vintertid.

 

Avfallshämtning i samband med helgdagar

Ställ ut ditt kärl eller dina kärl som vanligt. Vi hämtar avfallet på ordinarie hämtningsdag, även om det är en afton eller en röd dag, om du inte får information om annat.

 

Så här sköter du dina kärl eller ditt kärl

Spola ur kärlen eller kärlet när det behövs, om något läckt ut eller om kärlen eller kärlet luktar illa.

 

Avfallshämtning för dig med fritidshus

Ludvika kommun

Du som har ett fritidshus i Ludvika kommun kan antingen ha avfallshämtning under sommaren, vintern eller helår. Sommarsäsongen startar i maj och pågår till och med september månad. Vintersäsongen startar i oktober och pågår till och med april månad. Du kan ha ett abonnemang för avfallshämtning hela året.

 

Smedjebackens kommun

Om du har sommarhämtning har du avfallshämtning varannan vecka under perioden 1 maj till 30 september. Du kan också ha ett abonnemang för avfallshämtning hela året.


Tips för att undvika fastfrusna matavfallspåsar

 

Håll matavfallspåsen så torr som möjligt. Låt blött matavfall rinna av ordentligt innan du lägger det i påsen. Lägg hushållspapper och servetter i matavfallspåsen. Det absorberar eventuell vätska och håller påsen torrare. Vik ihop påsen noga så att matavfallet inte ramlar ut.

 

Om möjligt, ställ ut påsen för att frysa till innan du lägger den i kärlet. Sätt en hink ovanpå för att inte locka fåglar eller andra djur.

 

Blir det några påsar kvar efter tömning lossnar de när det tinar och följer med vid nästa tömning.


Tips för att undvika fluglarver och dålig lukt


Placera om möjligt kärlet i skugga.

 

Håll matavfallet så torrt som möjligt. Då luktar det mindre och lockar inte flugorna lika mycket. Det är viktigt att inte fylla påsen med för mycket matavfall och att vara noggrann med att vika ihop den. Detta gör att flugorna inte kommer åt matavfallet och kan lägga sina ägg.

 

För att undvika flugor och dålig lukt kan du passa på att tvätta ur kärlet när det är tömt. Du kan även spraya lite ättika på kanten och botten av kärlet. Det tycker flugorna inte om.