Matavfall
Ju mindre matsvinn, desto bättre. Det bästa är förstås att äta upp den mat du köper. Men det som trots allt blir över vill vi ta hand om och göra biogas och biogödsel av. Biogas är ett miljösmart bränsle som inte bidrar till växthuseffekten. När matavfall och annat organiskt avfall omvandlas till biogas bildas också biogödsel, en näringsrik produkt, som används till att gödsla åkrar. På så sätt nyttjas avfallets energi och näringsinnehåll optimalt.
Det här är matavfall
I matavfallspåsen lägger du det som blir över när du har lagat eller ätit mat. Det kan vara skal från frukt, grönsaker, rotfrukter, potatis, ägg och skaldjur, kött- och fiskrens och matrester. Du lägger också kaffesump och kaffefilter (papper), teblad och tepåsar (papper), hushållspapper och servetter samt blombuketter, vissna blad och blommor från krukväxter i påsen för matavfall.
Gör så här:
- Använd bara papperspåsar som är avsedda
för matavfall. - Veckla ut matavfallspåsen och sätt den i hållaren. Vik ned en kant upptill, så du har en torr del att tillsluta den med.
- Låt blöta matrester rinna av innan du lägger dem i påsen. Med en slaskskrapa tar du lätt upp skal och annat matavfall från vasken.
- Fyll som mest upp till markeringen som finns på insidan av matavfallspåsen eller ungefär två tredjedelar av påsen. Då är det lätt att stänga den.
- Byt påse efter två till tre dagar även om den inte är full.
- Vik ihop påsen ordentligt innan du lägger den i facket, kärlet eller behållaren för matavfall.
Använd våra papperspåsar för matavfall
Vi använder papperspåsar till matavfallet som fungerar bra i nästa steg när matavfallet ska tas om hand. Våra matavfallspåsar är tillverkade av ett speciellt sorts papper för att klara fuktigt matavfall. Använd hållaren som du har fått av oss till papperspåsen. Den ger luftflöde runt påsen och gör att fukten från matavfallet avdunstar. Om du istället ställer påsen i en tät behållare förstörs ventilationen och papperspåsen blir blöt och kan gå sönder.
Ingen plast i matavfallet!
Ta bort eventuell plast och andra förpackningar runt matavfallet. Det är bara matavfall som hör hemma i matavfallspåsen. Lägg heller aldrig matavfallspåsen i en plastpåse eller så kallad nedbrytbar påse. Vi transporterar matavfallet till en anläggning i Borlänge. Dit kommer matavfall från alla kommuner i Dalarna. Anläggningen är inte byggd för att ta emot plast. Eventuell plast medför återkommande och kostsamma driftstopp. Dessutom blir det kvar plastrester i matavfallet. Matavfallet omvandlas till en trögflytande massa och transporteras sedan till en rötningsanläggning för produktion av biogas. Varken plasten eller så kallade nedbrytbara plastpåsar hinner brytas ner i behandlingsprocessen. Resterna efter biogastillverkningen blir gödningsmedel (biogödsel). Eventuella plastrester hamnar på så vis ute på åkrarna, vilket vi inte vill.
Nya matavfallspåsar
Nya påsar för matavfall finns att hämta i de flesta livsmedelsbutiker och på våra återvinningscentraler. Matavfallspåsarna ingår i ditt avfallsabonnemang och är gratis att hämta. Påsarna är endast avsedda
för matavfall.
Vissa mataffärer har egna papperspåsar vid frukt- och grönsaksavdelningen.
En del av dessa påsar kan du också använda till ditt matavfall. Titta på påsen, ofta står det om den även är avsedd för matavfall. Det förekommer papperspåsar som enbart fungerar som emballage till frukt och grönsaker. Dessa påsar är för tunna för att använda till matavfall.
Här hämtar du nya matavfallspåsar:
- Nytäppans återvinningscentral, Smedjebacken
- ICA Supermarket, Smedjebacken
- Coop, Smedjebacken
- ICA Nära Bärkehallen, Söderbärke
- Nors återvinningscentral, Söderbärke
- Björnhyttans återvinningscentral, Ludvika
- ICA Kvantum, Ludvika
- Stora Coop, Ludvika
- Lidl, Ludvika
- Willys, Ludvika
- Coop Ludvika Gård, Ludvika
- Hemköp, Ludvika
- Coop, Fredriksberg
- Fredriksbergs återvinningscentral
- ICA Nära, Grangärde
- Coop, Grängesberg
- ICA Nära, Grängesberg
- Coop, Sunnansjö
Matolja och fett
Matolja och fett som hälls i avloppet stelnar på vägen till reningsverket och kan orsaka stopp i avloppsledningarna. Häll därför inte detta i diskhon.
Så här tar du hand om matolja och fett:
- Torka ur stekpannan med hushållspapper och släng det i påsen för matavfall.
- Mindre mängder matolja, till exempel oljan från burken med soltorkade tomater, häller du i en plastflaska eller plastburk. Du lägger sedan flaskan eller burken i avfallspåsen för restavfall.
- Större mängder mat- och frityrolja lämnar du på en återvinningscentral.
Att kompostera matavfall hemma
Det är tillåtet att själv kompostera sitt matavfall om du har en godkänd kompost och om komposteringen kan ske utan olägenhet för människors hälsa och miljö.
Om vill kompostera ditt matavfall ska du göra en anmälan till din kommun.
Anmälan om kompostering i Ludvika kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anmälan om kompostering i Smedjebackens kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tips!
Lägg gärna använt hushållspapper och använda servetter i papperspåsen för matavfall. Pappret hjälper till att suga upp vätska och håller påsen torr.
Viktigt!
Packa aldrig matavfallet i plastpåsar, inte ens så kallade nedbrytbara plastpåsar.
Visste du att...
- En påse med matavfall som väger ett kilo räcker till att köra en biogasbil nästan två kilometer.
- Den största miljövinsten görs när inget matavfall uppstår alls!