Minska matsvinnet–gör en insats för miljön!

Överbliven mat på en tallrik. Foto: Mostphotos

I Sverige slänger vi i genomsnitt 45 kilo mat per person och år. Det motsvarar 442 000 ton växthusgaser, vilket är lika mycket som utsläppet från 360 000 bilar. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, lockas av extrapriser och storpack, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar överbliven mat istället för att äta upp resterna. Det är slöseri med både resurser, miljö och pengar.

 

Det bästa är att äta upp den mat du köper. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000-6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn. Men matsvinnet kostar inte bara pengar, det förstör också för miljön. Att producera mat
orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar även till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten.

 

Det här kan du göra för att minska matsvinnet

  • Gör en shoppinglista. Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  • Inventera kylen varje vecka så att du har koll på vad du har och vad som behöver ätas upp.
  • Släng inte maten bara för att den passerat bäst före-datum, ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka!
  • Gå regelbundet igenom vad som finns i frysen och planera för att äta upp maten i tid. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den.
  • Ta med matrester som matlåda till jobbet.