Abonnemang Standard och Dela standard

I abonnemanget ingår två sorteringskärl. Kärlen är försedda med fack för förpackningar av metall, plast, papper samt färgat och ofärgat glas. I kärlen sorterar du även tidningar och returpapper, matavfall samt restavfall (den vanliga soppåsen). Lägg var sak på sin plats. Facken är försedda med dekaler som visar var du ska lägga vad, så att det blir lätt att göra rätt.


I kärl 1 lägger du metallförpackningar, ofärgade glasförpackningar, plastförpackningar och pappersförpackningar. Foto: Wizworks Studios

Sorteringskärl 1 töms var fjärde vecka

Här lägger du

 • Metallförpackningar
 • Ofärgade glasförpackningar
 • Plastförpackningar
 • Pappersförpackningar


Töm förpackningarna och skölj gärna ur dem. Lägg dem löst i respektive fack.


Så här sorterar du dina förpackningar.Sorteringskärl 2 med fyra fack för tidningar och returpapper, färgade glasförpackningar, restavfall och matavfall. Foto: Wizworks Studios

Sorteringskärl 2 töms varannan vecka

Här lägger du

 • Tidningar och returpapper
 • Färgade glasförpackningar
 • Restavfall
 • Matavfall


Töm de färgade förpackningarna och skölj gärna ur dem. Lägg dem löst i respektive fack. Restavfallet lägger du i en plastpåse och

matavfallet i en papperspåse. Se till att försluta påsarna ordentligt så att inget läcker ut. 


Här får du råd om hur du hanterar och sortera ditt matavfall.

 

Undrar du över hur något ska sorteras?

Kolla på sorteringsguiden dalaavfall.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Ett av våra återvinningsfordon inuti. Foto: WBAB

Lägg rätt sak i rätt fack

Med flera fack i kärlen hålls materialen skilda – hela vägen. Fordonen som tömmer kärlen har också olika fack i bilen, så att allt hamnar på rätt plats direkt vid tömningen. Därför är det också viktigt att du inte ändrar eller tar bort insatserna i dina sorteringskärl.


Här kan du se en film som visar hur en tömning med våra återvinningsfordon går till i praktiken.Sortering och förvaring inomhus

Ordna bra sortering inne så blir det enklare
att sortera ute vid sorteringskärlen. Det gäller att försöka hitta smarta lösningar som fungerar i begränsade utrymmen.

 

Tre behållare för sortering under diskbänken, en för matavfall, en för förpackningsmaterial och en för restavfall. Foto: Wizworks Studios

Det är bra om du har plats för tre behållare under diskbänken, en för matavfall, en för restavfall och en för förpackningar.


Annars har du kanske utrymme i städskrubben? Där kan du till exempel ha en hink för alla förpackningar av papper, plast, glas och metall.


Tidningar och returpapper kan du samla i en papperskasse.


Sedan är det bara att gå ut till dina sorteringskärl och sortera förpackningarna. Gör det ofta så sparar du plats inne.

 

En hand stoppar i en mjukplastförpackning i plastkomprimeraren. Foto: Wizworks Studios

Använd gärna plastkomprimeraren

Ett av tillbehören som du har fått är en så kallad plast-komprimerare. Den hjälper till att minska volymen på dina mjuka plastförpackningar.


Sätt i en använd plastpåse i komprimeraren och lägg sedan i olika sorters mjuka plastförpackningar för att packa dem. Du slänger sedan den fyllda plastpåsen i sorteringskärlet. På så sätt sparar du plats i facket för plastförpackningar.

 

Elbox för mindre elavfall. Foto: Wizworks Studios

Samla mindre elavfall i elboxen

I boxen lägger du uttjänta ljuskällor, mindre elavfall och batterier. Boxen är indelad i tre fack – ett för varje avfallsslag.


Boxen ska förvaras inomhus. När den behöver tömmas hänger du den på ett av sorteringskärlen. Efter tömning tar du in den tomma boxen igen.

 

Information om elavfall.


Placering av sorteringskärlen

Som fastighetsägare är det ditt ansvar att se till så att vi kan utföra tömningen av dina kärl. Du väljer själv var du placerar dina sorteringskärl mellan tömningsdagarna. Placera sorteringskärlen så att det blir lätt att sortera för dig och din familj och samtidigt enkelt för vår personal som ska tömma sorteringskärlen.


Bygg en plats för sorteringskärlen


De båda sorteringskärlen i abonnemang Standard. Foto: Wizworks Studios

På hämtningsdagen gäller följande:

 • Ställ fram kärlet eller kärlen som ska tömmas senast klockan 6 på morgonen.
 • Placera kärlet eller kärlen vid tomtgränsen eller i anslutning till hämtningsvägen.
 • Kärlet eller kärlen ska stå på en hårdgjord yta med handtaget utåt mot hämtningsvägen. Du kan lätt kasta ditt avfall ändå, eftersom kärlen har ett speciallock som går att öppna från båda hållen.
 • Överfyll inte kärlet eller kärlen, locken ska vara stängda.
 • Se till att inget står i vägen för kärlet när det ska tömmas.
 • Delar du kärl med en granne? Kom ihåg att på tömningsdagen ska kärlet eller kärlen stå vid den fastighet ni har angett i er ansökan då ni gjorde ert nya abonnemangsval.


Sophämtning i samband med helgdagar

Ställ ut kärlet eller kärlen som vanligt. Ditt avfall kommer att hämtas som vanligt på ordinarie hämtningsdag, även om det är en afton eller en röd dag, om du inte får information om annat.


Behöver du fler kärl?

För hushåll som har mycket restavfall, exempelvis blöjor, finns det möjlighet att beställa ett extra kärl. Kontakta vår kundservice.


Så här sköter du dina sorteringskärl

Spola ur sorteringskärlen när det behövs, om något läckt ut eller om de luktar illa. Var försiktig med dekalerna och streckkoderna, de är till för att identifiera dina kärl.


Pris och faktura

Aktuella priser för de olika abonnemangsalternativen.


Byte av abonnemang

Vill du byta abonnemang kontakta vår kundservice.


Om du säljer din fastighet

När en fastighet ska byta ägare, är det säljarens ansvar att anmäla ägarbytet och lämna uppgifter om vem som ska ta över fastigheten och därmed även abonnemanget för avfallshantering. Kontakta kundservice vid ägarbyte.VAD ÄR EN FÖRPACKNING?


Som förpackning räknas det material som omsluter och skyddar en vara. Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorterar du den efter det material som den består mest av.

 

OLIKA AVFALLSSORTER


Ditt avfall kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Det är därför viktigt att allt avfall hamnar på rätt plats så att vi kan ta hand om det på ett säkert och miljöriktigt sätt.


Farligt avfall

Grovavfall

Läkemedel

Använbara saker


RESTAVFALL


Restavfall är t.ex. blöjor, bindor, tandborstar, kuvert dammsugarpåsar, disktrasor och tops. Alltså det som är kvar när du har sorterat ut matavfall, olika förpackningar, tidningar/returpapper och farligt avfall.

 

SPARA PLATS

Ihopvikt mjölkpaket. Foto: Mostphotos


 • Platta till och vik ihop förpackningarna.
 • Lägg mindre förpackningar i större.
 • Använd komprimeraren för mjuka plastförpackningar.

 

UNDERLÄTTA FÖR AVFALLSHÄMTARNA


På sommaren ber vi dig ta bort högt gräs och annan växtlighet runt dina sorteringskärl. På vintern hjälper du oss genom att ta bort snövallar, skotta och sanda kring kärlen.


WBAB WessmanBarken Vatten & Återvinning AB

Besöksadress: Frejgatan 5, Smedjebacken
Postadress: Frejgatan 5, 777 30 Smedjebacken
E-post: info@wbab.se Telefon:  0240-309 90