Abonnemang Mini och Dela mini

I abonnemanget ingår ett sorteringskärl. Kärlet är uppdelat i två fack som är försedda med dekaler som visar var du ska lägga vad,
så att det blir lätt att göra rätt.

Sorteringskärlet i abonnemang Mini. Foto: Mostphotos


Sorteringskärlet töms varannan vecka


Här lägger du

  • Matavfall
  • Restavfall


Matavfallet lägger du i en papperspåse och restavfallet i en plastpåse.  Se till att försluta påsarna ordentligt så att inget läcker ut.


Ett av våra återvinningsfordon inuti. Foto: WBAB

Lägg rätt påse i rätt fack

Var noga och sortera rätt i ditt nya kärl. Fordonen som tömmer kärlen har också olika fack i bilen, så att allt hamnar på rätt plats direkt vid tömningen.Sortering och förvaring inomhus

Ordna bra sortering hemma så blir det
enklare att sortera i sorteringskärlet och på återvinningsstationen. Det gäller att försöka hitta smarta lösningar som fungerar i begränsade utrymmen.


Tre behållare för sortering under diskbänken, en för matavfall, en för förpackningsmaterial och en för restavfall. Foto: Wizworks Studios

Det är bra om du har plats för tre behållare under diskbänken, en för matavfall, en för restavfall och en för förpackningar.

 

Det går bra att lägga alla förpackningar i samma behållare under diskbänken.

Ta sedan med hela behållaren och sortera förpackningarna vid närmaste återvinningsstation.

 

Annars har du kanske utrymme i städskrubben eller ett förråd? Där kan du till exempel ha en hink för alla förpackningar av papper, plast, glas och metall. Har du mer plats så kan du istället använda backar, behållare eller kassar för ditt förpackningsmaterial. Tidningar och returpapper kan du samla i en papperskasse. Gå ofta till återvinningsstationen med dina förpackningar samt tidningar och returpapper så sparar du plats hemma.


Placering av sorteringskärlet

Som fastighetsägare är det ditt ansvar att se till så att vi kan utföra tömningen av ditt kärl. Du väljer själv var du placerar ditt sorteringskärl mellan tömningsdagarna. Förslagsvis ställer du det på samma plats som du har haft ditt gamla kärl. Inför tömningen behöver du tänka på vissa saker.


Sorteringskärlet för matavfall och restavfall i abonnemang Mini. Foto: Wizworks Studios

På hämtningsdagen gäller följande:

  • Ställ fram kärlet eller senast klockan 6 på morgonen.
  • Placera kärlet vid tomtgränsen eller i anslutning till hämtningsvägen.
  • Kärlet ska stå på en hårdgjord yta med handtaget utåt mot hämtningsvägen.
  • Överfyll inte kärlet, locket ska vara stängt.
  • Se till att inget står i vägen för kärlet när det ska tömmas.
  • Delar du kärl med en granne? Kom ihåg att på tömningsdagen ska kärlet stå vid den fastighet ni har uppgett i er ansökan då ni gjorde ert nya abonnemangsval.


Sorteringskärlets mått och storlek

Bredd 58 cm, djup: 107 cm och höjd: 72 cm

Storlek: 240 liter


Sophämtning i samband med helgdagar

Ställ ut kärlet som vanligt. Ditt avfall kommer att hämtas som vanligt på ordinarie hämtningsdag, även om det är en afton eller en röd dag, om du inte får information om annat.


Behöver du fler kärl?

För hushåll som har mycket restavfall, exempelvis blöjor, finns det möjlighet att beställa ett extra kärl. Kontakta vår kundservice.


Så här sköter du ditt sorteringskärl

Spola ur sorteringskärlet när det behövs, om något läckt ut eller om de luktar illa. Var försiktig med dekalerna och streckkoden, den är till för att identifiera ditt kärl.


Pris och faktura

Aktuella priser för de olika abonnemangsalternativen.


Byte av abonnemang

Vill du byta abonnemang, kontakta vår kundservice.


Om du säljer din fastighet

När en fastighet ska byta ägare, är det säljarens ansvar att anmäla ägarbytet och lämna uppgifter om vem som ska ta över fastigheten och därmed även abonnemanget för avfallshantering. Kontakta kundservice vid ägarbyte.VAD ÄR EN FÖRPACKNING?


Som förpackning räknas det material som omsluter och skyddar en vara. Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorterar du den efter det material som den består mest av.

 

OLIKA AVFALLSSORTER


Ditt avfall kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Det är därför viktigt att allt avfall hamnar på rätt plats så att vi kan ta hand om det på ett säkert och miljöriktigt sätt.


Farligt avfall

Elavfall

Grovavfall

Läkemedel

Använbara saker


RESTAVFALL


Restavfall är t.ex. blöjor, bindor, tandborstar, kuvert dammsugarpåsar, disktrasor och tops. Alltså det som är kvar när du har sorterat ut matavfall, olika förpackningar, tidningar/returpapper och farligt avfall.

 

SPARA PLATS

Ihopvikt mjölkpaket. Foto: Mostphotos


  • Platta till och vik ihop förpackningarna.
  • Lägg mindre förpackningar i större.


UNDERLÄTTA FÖR AVFALLSHÄMTARNA


På sommaren ber vi dig ta bort högt gräs och annan växtlighet runt ditt sorteringskärl. På vintern hjälper du oss genom att ta bort snövallar, skotta och sanda kring kärlet.


WBAB WessmanBarken Vatten & Återvinning AB

Besöksadress: Frejgatan 5, Smedjebacken
Postadress: Frejgatan 5, 777 30 Smedjebacken
E-post: info@wbab.se Telefon:  0240-309 90