Snart är det dags att sortera mera

Glada Ludvikabor med förpackningar och matavfallspåsar, redo att börja sortera mera


Just nu pågår övergången till det nya avfallssystemet i Ludvika kommun. Till en början gäller den utökade sorteringen dig som har en villa eller ett fritidshus.


Ditt avfall är inget skräp, utan en värdefull resurs

Visste du att en vanlig soppåse i dag innehåller i genomsnitt två tredjedelar av sådant som istället skulle kunna återvinnas? Vi vill tillsammans med dig ändra på det och se till så att naturens resurser kommer till nytta igen. Den nya avfallshanteringen ska göra det enklare för dig att sortera mera. Den utökade sorteringen innebär att vi ska börja sortera ut matavfallet och bli ännu bättre på att sortera förpackningar samt tidningar och returpapper.


Sortera ditt matavfall – så här gör du.


Att ta hand om avfallet är ett miljöarbete som börjar hemma hos dig. Du sorterar ditt avfall utifrån vilket material det består av och lägger det på rätt plats. Vi tar sedan hand om avfallet och återvinner det på bästa sätt. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel. Dina gamla förpackningar återvinns till nya förpackningar. Tidningar och returpapper blir exempelvis nya tidningar och ditt restavfall omvandlas till energi. Tillsammans ser vi till att maximera nyttan av råvaror och energi och samtidigt spara på jordens resurser.


Vi vill att kommande generationer ska ha samma möjligheter som oss. Genom att sortera och återvinna mera gör vi skillnad för miljön och klimatet både i dag och i framtiden. Din insats räknas.


Tillsammans blir vi bäst på återvinning!


Nya abonnemang

Den nya avfallshanteringen innebär att våra abonnemang förändras. Vårt grundabonnemang heter Standard och innebär att du sorterar och lämnar, förutom utsorterat matavfall och restavfall, även dina förpackningar samt tidningar och returpapper hemma i dina sorteringskärl. 


Abonnemang Standard och Dela standard

Abonnemang Mini och Dela mini

Abonnemang Central uppsamlingsplats


Ett av våra återvinningsfordon inuti. Foto: WBAB

Införs i etapper under 2019

Vi påbörjar införandet av det nya systemet under augusti månad.

Leverans av nya sorteringskärl

Mellan vecka 32 och 40 levereras de nya sorteringskärlen. Vi har anlitat företaget PWS Nordic för utkörningen av kärlen. Eftersom det är många kärl som ska köras ut kan vi inte säga exakt när just du får dina kärl eller ditt kärl.


Låt ditt gamla sopkärl stå framme

Samtidigt hämtar vi också ditt gamla sopkärl, oavsett om det är tomt eller fullt. Vi ber dig därför att låta kärlet stå framme under augusti och september så att vi lätt hittar det och kan ta det med oss.


Håll utkik efter startpaketet

Du får ett startpaket med det du behöver för att komma i gång med sorteringen. Du som har valt abonnemang Standard hittar startpaketet i sorteringskärlet märkt 2. Har du valt abonnemang Mini finns det i ditt nya sorteringskärl. Har du valt abonnemang Dela standard eller Dela mini så kommer det att finnas två startpaket, ett till dig och ett till din granne. Har du abonnemang Central uppsamlingsplats kommer vi att leverera startpaketet hem till dig någon gång mellan vecka 32 och 40.


När ska du börja sortera?

Börja sortera när du har fått dina nya sorteringskärl (gäller abonne-mang Standard och Dela standard), ditt nya sorteringskärl (gäller abonnemang Mini och Dela mini) eller när din centrala uppsamlings-plats har utrustats med nya sorteringskärl eller behållare. Fram till dess fungerar sophämtningen som vanligt.


Vi fortsätter införandet av matavfallsinsamling hos andra grupper

När alla villa- och fritidshusägare har fått sina nya kärl och börjat sortera fortsätter vi med att införa utsortering av matavfall hos bostadsbolag, bostadsrättsföreningar, företag och verksamheter.


Vill du veta mer?

Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice via e-post info@wbab.se eller telefon 0240-309 90.


LITEN ORDLISTA

 

Matavfall är det som blir över när du har lagat mat eller har ätit, t.ex. skal från frukt och grönsaker, rester av kött, fisk, skaldjur, bröd, pasta och ris. Kaffesump, kaffefilter, tesump och tepåsar sorteras också som matavfall.  

Matavfall. Foto: Wizworks

 

 

Restavfall är t.ex. blöjor, bindor, tandborstar, kuvert dammsugarpåsar, disktrasor och tops. Alltså det som är kvar när du har sorterat ut matavfall, olika förpackningar, tidningar/returpapper och farligt avfall. 

Restavfall, det vill säga brännbart avfall som inte är förpackningar eller tidningar och returpapper. Foto: Wizworks

WBAB WessmanBarken Vatten & Återvinning AB

Besöksadress: Frejgatan 5, Smedjebacken
Postadress: Frejgatan 5, 777 30 Smedjebacken
E-post: info@wbab.se Telefon:  0240-309 90